Om din katt har fetsvans så ska jag här ge dig tips och råd om hur du kan få bukt med detta.

Det finns lite olika produkter på marknaden att välja mellan; Groomers Goop, Grooming Aid, Bio-Groom Super Cream Coat Conditioner, Swarfega, olika puder o.s.v. Jag har inte testat alla dessa produkter mot just fetsvans, så jag kan inte uttala mig om alla fungerar på fetsvans eller ej. Puder fungerar inte på mina katters svansar men Swarfega och Goop funkar bra på svansarna här hemma. Swarfega har jag använt när jag inte har lyckats få tag på Goop tillräckligt snabbt ;) 


Innan jag ska bada en katt som har fetsvans, så ställer jag den torra katten i duschen. Tar en klick med Goop och masserar in den i svanspälsen just där själva fettet sitter. Det är endast pälsen som jag gnider in, alltså INTE svansroten eller huden. Enklaste sättet att göra det på, är att ta pälsen mellan handflatorna och gnugga in det. Låter det sedan sitta en liten stund. Om din katt har en extrem fetsvans, är det bättre att ta en pinnkam och dela upp det feta partiet i olika lager och ta en lagom mängd svanspäls i taget som du lägger/masserar in Goop i.

Sedan sköljer man ur svansen ordentligt. Då ska svanspälsens strån vara raka och fina och det ser du lättast när du spolar vatten på svansen när svansen ligger platt på golvet liksom. Om stråna ser gryniga ut efter att du sköljt svansen, upprepa tvätten en gång till. Om du använder dig av Swarfega så gör du på samma sätt, dock behöver du bara ta en liten klick för det är väldigt drygt tycker jag.

Bada sedan katten som vanligt men tänk på att när du schamponerar svansen, schamponera endast pälsen på svansen. Inte huden eller svansroten... ja, om inte katten är smutsig där förstås, för då ska du ju tvätta rent. 

© Karin Boman, S*Baltimore's British Longhair. All rights reserved.