Knepet att hålla en långhårig katt fri från tovor, förutom att man kammar den regelbundet, heter BAD.

Om du märker att din katt blir tovig även fast du kammar den ofta, så är det nog så att katten behöver ett bad. Och JA, även innekatter behöver sig ett bad emellanåt även fast de inte blir "smutsiga" i den bemärkelsen men de blir ju dammiga av kattsanden om inte annat och vissa katter blir ju lite feta i pälsen också. Vi har även ganska torr luft inomhus nu för tiden och det påverkar pälsen så att den kan bli torr, tovig och trist.

Det jag skriver om här, är baserat på mina egna erfarenheter under drygt 30 år och vilka produkter som jag personligen har fastnat för då det gäller mina långhårskatter. För mig har det ALDRIG varit ett alternativ att klippa ner någon av mina katter. Hade jag inte orkat med pälsvården som hör till, så hade jag valt en korthårig ras.

Observera att detta inte är bad inför utställning, utan endast vanligt vardagsbad, som håller pälsen tovfri och lättskött. Det är mer komplicerat och jobbigt att "preppa" en långhårskatt inför en utställning. Jag tycker att det absolut lättaste sättet är att själv sätta mig ner i badkaret eller duschen tillsammans med min katt. Jag tar på mig min bikini och så sätter jag igång. Så gör jag även när jag badar mina hundar. Dels tycker djuren att det är roligare och mysigare när jag är med, de är så otroligt coola och lugna, och sen skonar det min rygg så ofantligt mycket.

Att tänka på först av allt:

- Vänj din katt redan som liten att bli badad och hanterad.

- Spola aldrig vatten i öronen eller i ansiktet!

- Blås/föna aldrig katten i ansiktet!

- Använd halkmatta till katten så den står stadigt i badet!

- Ömka inte katten och tyck inte synd om den, för det leder bara till att den blir ännu ynkligare och du bekräftar bara att det är jättehemskt det här med bad. Ge den positivt beröm så att du bygger upp kattens självförtroende: Duktig kisse! Åh vad fiiiin du blir! Oj vad sköööönt med lite massage! o.s.v. Var positiv och vänligt bestämd.

- Skrik ALDRIG åt din katt, även om du råkar bli riven i början eller om den vill "rymma" ifrån dig. Var ALLTID lugn och sansad då du hanterar den, för om du INTE är det, så kommer katten ALDRIG att få förtroende för dig och du kommer att få problem i framtiden om du gapar och skriker åt den. Katter avskyr höga, gapiga röster! En katts kärlek och förtroende MÅSTE man göra sig förtjänt av. Glöm aldrig det. Och när du har din katts kärlek och förtroende, så kommer du att ha världens trevligaste och goaste katt som är hur lätt som helst att hantera.

Produkter som jag använder mig av till vardags:


- Grooming Aid (Gibbon) - tar bort svarthaka

- Swarfega eller Goop - en liten klick som jag tar bort eventuell fetsvans med

- Bio-Groom Super Cream Coat Conditioner - inpackning till katten

- Bio-Groom Groom'n Fresh Scented Shampoo

- #1All Systems Super-cleaning & Conditioning Shampoo


Sooooo... here we go... Läs igenom ALLT innan du börjar med att bada din katt!

1. Börja med att klippa klorna först av allt.

2. Kamma igenom pälsen så att den är fri från tovor. Detta är ett måste.

3. Tvätta bort eventuell svarthaka. (Se avsnittet om "Svarthaka")

4. Blanda sedan ihop en inpackning så här:

Koka upp 2 dl vatten i en kastrull.

Tillsätt 2 rågade msk Bio-Groom Super Cream Coat Conditioner och vispa om så att det löser sig.

Tillsätt sedan 4 msk Bio-Groom Groom'n Fresh Scented Shampoo.

Vispa till allt har löst sig.

5. Ställ katten i duschen eller badkaret och börja med att ta bort ev. fetsvans först av allt i den torra svansrotspälsen, innan du masserar in inpackningen på din katt. (Se vidare i avsnittet om "Fetsvans")

6. När du är klar med fetsvansen, blöter du ner hela pälsen (ej ansikte och öron men däremot pälsen bakom öronen!) med vatten. Tänk på att katter ska ha lite varmare vatten än vad vi människor har. Massera sen in all inpackning i pälsen ordentligt. Fortsätt att massera katten så att allt går in ordentligt på djupet i pälsen. Skölj sedan ur inpackningen. Du behöver inte vara toknoga med sköljningarna mellan de olika momenten utan det är den absolut sista sköljningen som är superviktig. Då får inga rester finnas kvar i pälsen!

7. Dags för första schamponeringen. Massera in schampot i hela pälsen och glöm inte bort pälsen bakom öronen. När du schamponerar svansen, är det endast pälsen du ska tvätta. Lägg pälsen mellan dina handflator och tvätta rent. Du ska alltså inte tvätta själva svansroten eller huden på svansen eftersom vi inte vill stimulera fettkörtlarna. Skölj sedan ur schampot.

8. Schamponera hela katten en gång till. Skölj sedan ur allt schampo. Den här sista sköljningen är jätteviktig! När du tror att du har sköljt klart, så kan du skölja lite till! Glöm inte att skölja noga bakom öronen. Om du inte har sköljt katten ordentligt kommer du att se det senare i pälsen då katten är torr. Den blir då lite tufsig och ser fet ut på sina ställen, pälsen skivar sig liksom.

9. Krama ur vattnet ur pälsen så gott det går och använd en handduk sen och torka den värsta vätan innan du lindar in katten i ett stort badlakan. Gör rent kattens öron med pads. Gör rent runt ögonen och nosen med pads eller hushållspapper om du inte gjort det innan. Tycker att dessa moment är lättare att göra efter badet, då katten är lite fuktig.

10. Dags att blåsa din katt torr. Antingen kan du använda dig av en trimfläkt eller så tar du en vanlig fön. Jag föredrar en trimfläkt till katterna för den slår fönen med hästlängder! Dels håller den konstant temperatur (ca 45 grader) och den mer än halverar torkningstiden för katten och sen "piskar/blåser" den ut vattnet och tar samtidigt bort dessa "badtovor" ur pälsen och gör hårstråna raka. Även alla "döda hårstrån" försvinner ur pälsen och detta underlättar något otroligt sen framöver då du ska vardagskamma din katt. Mycket av dessa "döda hårstrån" är ju de som bildar tovorna. Det enda negativa jag kan säga om en trimfläkt, är att den låter mer än en fön och ja, den är dyrare, men det är ändå värt att satsa på en.

Om din katt aldrig har blåsts torr någon gång, så är det bättre att ta en fön, just med tanke på ljudet. Även kattungar bör man helst blåsa med en fön tills de blir mer vana vid det. Börja på en låg hastighet och se till att ALDRIG bränna katten i skinnet. Blås katten bakifrån så att pälsen "står upp". Om du använder en vanlig fön som inte håller konstant värme (45 grader) så måste du hålla fönen i rörelse hela tiden så att du inte bränner katten. Använder du trimfläkt så börja även där att blåsa bakifrån men håll den still på ett och samma ställe tills pälsen är torr där. Flytta den sedan långsamt till ett nytt ställe och arbeta dig igenom hela pälsen.

Att lägga en handduk försiktigt över nacke och öron kan lugna en rädd katt. Det är även bra att ta hjälp av en annan person då du börjar vänja din katt med att blåsas torr.

Borsta/kamma inte katten när den är blöt i pälsen. Om du ser en liten badtova då du fönar, kan du försiktigt ta bort den med en kam men blås den torr först. Badtovorna tar du bort vertikalt med kammen. Glöm inte att blåsa magen innan pälsen krullar ihop sig där. När du blåser svansen håller du försiktigt längst ut i toppen och blåser uppåt (mothårs). När du ska blåsa kragen gör du det underifrån. Håll din hand som skydd för kattens ansikte eller ta en bit pappkartong eller en handduk och håll som skydd.

När katten är helt torr kan du kamma igenom pälsen lite grann så att det inte har blivit några "badtovor" och så att alla döda hårstrån har försvunnit.. Undvik att kamma/borsta svansen, den brukar bli fin ändå. Ju mer man håller på med svansen, desto lättare är det att katten får fetsvans. Dagen efter badet, brukar jag kamma igenom katten ordentligt. Då tar jag även en borste och borstar/fluffar till svansen lite. Tar tag försiktigt i svanstoppspälsen och borstar försiktigt igenom svansen mothårs och skakar lite på den så att den blir fluffig och fin. Undvik att borsta vid svansroten.

Om din katt är flygig i pälsen, avsluta med att spraya lite antistat i dina handflator och stryk in det försiktigt i pälsen. Jag brukar aldrig behöva göra det när jag har badat mina katter, så jag skippar det. Jag använder heller inte separat balsam till mina katter när jag badar dem, då jag tycker att balsam "tynger ner" pälsen.

Glöm inte att tala om för din katt hur snygg han/hon är!

© Karin Boman, S*Baltimore's British Longhair. All rights reserved.