Skötsel av långhårskatt 

Om man har en långhårskatt så krävs det en del pälsvård emellanåt, oavsett om man har en perser, brittiskt långhår eller annan långhårig eller semi-långhårig katt. Jag ska här på min hemsida dela med mig av tips och råd som underlättar i vardagen, både när det gäller pälsvård och allmän skötsel. Jag har delat upp de olika momenten så att varje sak får en egen undersida.

Även en korthårskatt behöver skötsel och omvårdnad så tipsen gäller alltså "katt i allmänhet" och hur man vänjer sin kattunge/katt med att bli hanterad.

Oavsett VAD du ska göra med din katt (bada, kamma, klippa klor o.s.v.) så ska du ALLTID vara lugn, sansad och vänligt bestämd, även om din katt råkar riva dig eller försöker sprattla sig ur din famn gång på gång. Skrik ALDRIG åt din katt! Om du är stressad och irriterad, så kommer din katt att känna av det och allt blir mycket jobbigare och du kommer aldrig att vinna din katts förtroende med gap och skrik. Din katt kommer inte att vilja samarbeta med dig.

Alla kattungar behöver tränas i att bli hanterade. Förhoppningsvis så har din uppfödare börjat träningen redan då kattungen var liten, så att du själv kan fortsätta att träna den så att den blir en cool katt som accepterar att du hanterar den och som till och med tycker att det är mysigt när du pysslar med den.


Cats do speak -  but only to those
who know how to listen!

Karin Boman