Vardagsbad

Knepet att hålla en långhårig katt fri från tovor, förutom att man kammar den regelbundet, heter BAD.

Om du märker att din katt blir tovig även fast du kammar den ofta, så är det nog så att katten behöver ett bad. Och JA, även innekatter behöver sig ett bad emellanåt även fast de inte blir "smutsiga" i den bemärkelsen men de blir ju dammiga av kattsanden om inte annat och vissa katter blir ju lite feta i pälsen också. Vi har även ganska torr luft inomhus nu för tiden och det påverkar pälsen så att den kan bli torr, tovig och trist.

Det jag skriver om här, är baserat på mina egna erfarenheter under drygt 35 år och vilka produkter som jag personligen har fastnat för då det gäller mina långhårskatter. För mig har det aldrig varit ett alternativ att klippa/raka ner någon av mina katter. Däremot om man har varit sjuk en längre tid eller att man har en väldigt gammal katt, så kanske man måste ta till saxen eller rakapparaten. Men det är ju upp till var och en hur man vill göra. 

Observera att detta inte är bad inför utställning, utan endast vanligt vardagsbad, som håller pälsen tovfri och lättskött. Det är mer komplicerat och jobbigt att "preppa" en långhårskatt inför en utställning. Jag tycker att det absolut lättaste sättet är att själv sätta mig ner i badkaret eller duschen tillsammans med min katt. Jag tar på mig min bikini och så sätter jag igång. Så gör jag även när jag badar mina hundar. Dels tycker djuren att det är roligare och mysigare när jag är med, de är så otroligt coola och lugna, och sen skonar det min rygg så ofantligt mycket.

Att tänka på först av allt:
- Vänj din katt redan som liten att bli badad och hanterad.
- Spola aldrig vatten i öronen eller i ansiktet!
- Spola fram rätt temperatur på vattnet innan du tar in din katt i badet/duschen. Katter ska ha lite varmare vatten än vad vi själva duschar i.
- Håll duschmunstycket dikt intill din katts kropp då du sköljer/blöter katten. På det viset minskar du det hemska ljudet från duschen. Ofta är det ljudet av duschen som en katt blir rädd för.
- Blås/föna aldrig katten i ansiktet!
- Använd halkmatta till katten så den står stadigt i badet!
- Ömka inte katten och tyck inte synd om den, för det leder bara till att den blir ännu ynkligare och du bekräftar bara att det är jättehemskt det här med bad. Ge den positivt beröm så att du bygger upp kattens självförtroende: Duktig kisse! Åh vad fiiiin du blir! Oj vad sköööönt med lite massage! o.s.v. Var positiv och vänligt bestämd.
- Skrik ALDRIG åt din katt, även om du råkar bli riven i början eller om den vill "rymma" ifrån dig. Var ALLTID lugn och sansad då du hanterar den, för om du INTE är det, så kommer katten ALDRIG att få förtroende för dig och du kommer att få problem i framtiden om du gapar och skriker åt den. Katter avskyr höga, gapiga röster! En katts kärlek och förtroende MÅSTE man göra sig förtjänt av. Glöm aldrig det. Och när du har din katts kärlek och förtroende, så kommer du att ha världens trevligaste och goaste katt som är hur lätt som helst att hantera. 

Produkter som jag använder mig av till vardags till mina COLOURPOINTS:
Bio-Groom Super Cream Coat Conditioner - inpackning till katten
#1All Systems Super-cleaning & Conditioning Shampoo
Produkter som jag använder mig av till vardags till mina SOLIDA:
Bio-Groom Super Cream Coat Conditioner - inpackning till katten
Pet Silk Fine Coat Shampoo 

Läs igenom ALLT innan du börjar med att bada din katt!
1. Börja med att klippa klorna först av allt.

2. Kamma igenom pälsen så att den är fri från tovor. Detta är ett måste.

3. Blanda sedan ihop en inpackning så här, om du har en semilånghår: Koka upp 2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt 2 rågade msk Bio-Groom Super Cream Coat Conditioner och vispa om så att det löser sig. Låt blandningen svalna till lagom temperatur. (Har du en långhår så kokar du upp 3 dl vatten och tillsätter 3 msk Bio-Groom Super Cream Coat Conditioner.) Häll över inpackningen på en PET-flaska om du tycker att den blir lättare att jobba med än kastrullen.

4. Ställ ner katten i en ren diskho och häll/massera in all inpackning i den torra pälsen. Börja bakom öronen och jobba dig sedan bakåt och neråt. Absolut ingenting i ansiktet!

5. Linda sedan in katten i ett stort, rent badlakan. Endast huvudet ska titta ut. Sitt med katten i famnen ca 15-20 min.

6. Ställ katten i duschen/badkaret och skölj sedan ur inpackningen. Tänk på att hålla duschmunstycket på kattens kropp så att du minskar det obehagliga ljudet. Du behöver inte vara toknoga med sköljningarna mellan de olika momenten, utan det är den absolut sista schamposköljningen sedan som är superviktig. Då får inga rester finnas kvar i pälsen!

7. Dags för första schamponeringen. Massera in schampot i hela pälsen riktigt noga och glöm inte bort pälsen bakom öronen. Absolut inget schampo i ansiktet! Ansiktet gör du rent med bomullsrondeller efter badet. Skölj sedan ur schampot.

8. Schamponera hela katten en gång till. Skölj sedan ur allt schampo. Den här sista sköljningen är jätteviktig! När du tror att du har sköljt klart, så kan du skölja lite till! Glöm inte att skölja noga bakom öronen. Om du inte har sköljt katten ordentligt kommer du att se det senare i pälsen då katten är torr. Pälsen ser då fet ut på sina ställen och den skivar sig liksom. 

9. Krama ur vattnet ur pälsen så gott det går och svep sedan in katten i ett nytt rent badlakan. Medan du sitter med katten inlindad i badlakanet en stund, passar du på att göra rent kattens öron med torra bomullsrondeller. Se till att öronen är helt torra och fina. Gör även rent runt ögonen och nosen. Tycker att dessa moment är lättare att göra efter badet, då katten är lite fuktig.

10. Dags att blåsa din katt torr. Antingen kan du använda dig av en trimfläkt eller så tar du en vanlig fön. Jag föredrar en trimfläkt till katterna för den slår fönen med hästlängder! Dels håller den konstant temperatur (ca 45 grader) och den mer än halverar torkningstiden för katten och sen "piskar/blåser" den ut vattnet och tar samtidigt bort dessa "badtovor" ur pälsen och gör hårstråna raka. Även alla "döda hårstrån" försvinner ur pälsen och detta underlättar något otroligt sen framöver då du ska vardagskamma din katt. Mycket av dessa "döda hårstrån" är ju de som bildar tovorna. Det enda negativa jag kan säga om en trimfläkt, är att den låter mer än en fön och ja, den är dyrare, men det är ändå värt att satsa på en. Om din katt aldrig har blåsts torr någon gång, så är det bättre att ta en fön, just med tanke på ljudet. Däremot så använder jag en fön när jag blåser kragen och nacken. Även kattungar bör man blåsa med en fön tills de blir mer vana vid det.
Börja på en låg hastighet och se till att ALDRIG bränna katten i skinnet. Blås katten bakifrån så att pälsen "står upp". Om du använder en vanlig fön som inte håller konstant värme (45 grader) så måste du hålla fönen i rörelse hela tiden så att du inte bränner katten. Använder du trimfläkt så börja även där att blåsa bakifrån men håll den still på ett och samma ställe tills pälsen är torr där. Flytta den sedan långsamt till ett nytt ställe och arbeta dig igenom hela pälsen. Att lägga en handduk försiktigt över nacke och öron kan lugna en rädd katt. Det är även bra att ta hjälp av en annan person då du börjar vänja din katt med att blåsas torr. Borsta/kamma inte katten när den är blöt i pälsen. Om du ser en liten tova då du fönar, kan du försiktigt ta bort den med en kam men blås den torr först. Tovorna tar du bort vertikalt med kammen och det gör du väldigt lätt då tovan är torr. Under tiden då man blåser/fönar katten så ser man tydligt om det finns några tovor - blås torrt och plocka bort tovan. Glöm inte att blåsa magen torr innan pälsen krullar ihop sig där. När du blåser svansen håller du försiktigt längst ut i toppen och blåser uppåt (mothårs). När du ska blåsa kragen gör du det underifrån med en fön. Håll din hand som skydd för kattens ansikte eller ta en bit pappkartong eller en handduk och håll som skydd. 

När katten är helt torr kammar du igenom hela pälsen samtidigt som du blåser. Då ska alla döda hårstrån bort! Kamma aldrig svansen! Den brukar bli fin ändå. Om du kammar svansen, är det stor risk att du tar bort för mycket päls där och svansen kommer att se ut som en piprensare. Ju mer man håller på med svansen, desto lättare är det att katten får fetsvans. Om du måste fixa till svansen, använd en borste som inte sliter bort hår. Dagen efter badet, brukar jag kamma igenom katten ordentligt. Då tar jag även en borste och borstar/fluffar till svansen lite. Tar tag försiktigt i svanstoppspälsen och borstar försiktigt igenom svansen mothårs och skakar lite på den så att den blir fluffig och fin. Undvik att borsta vid svansroten. Om din katt är flygig i pälsen, avsluta med att spraya lite antistat i dina handflator och stryk in det försiktigt i pälsen. Jag brukar aldrig behöva göra det när jag har badat mina katter, så jag skippar det. Jag använder heller inte separat balsam till mina katter när jag badar dem, eftersom jag tycker att balsam "tynger ner" pälsen.

Glöm inte att tala om för din katt hur snygg han/hon är! 

Klicka här om du vill skriva ut detta! 

© Karin Boman, S*Baltimore's British Longhair. All rights reserved.